(© by nickton / CC By 2.0 (flickr))

Orzechy brazylijskie są mało znane w naszym kraju. Posiadają jednak wiele cennych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść.

Laskowe, włoskie, pistacjowe, arachidowe – znamy wiele odmian orzechów. Każda z nich jest zdrowa i pyszna. Bez problemu możemy je dostać w niemal każdym sklepie spożywczym, a nawet wyhodować drzewko we własnym ogródku. Czasem jednak mamy ochotę na coś innego, coś egzotycznego, ale oczywiście zdrowego. W takiej sytuacji warto sięgnąć po orzechy brazylijskie. Na pewno znacznie rzadziej można spotkać je w sprzedaży niż rodzime orzechy, ale warto przełamać rutynę, ponieważ skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych.

Bogate źródło selenu

Orzechy brazylijskie warto spożywać przede wszystkim ze względu na dużą ilość selenu. Już jeden orzech pozwoli nam zaspokoić dzienną dawkę tego pierwiastka. Dlaczego składnik ten jest tak ważny dla naszego zdrowia? O wypowiedź w tej sprawie poprosiliśmy specjalistę, dietetyk mgr inż. Marcelinę Szulżycką: „Zdrowotne właściwości orzechów brazylijskich związane są przede wszystkim z dużą zawartością selenu. Pierwiastek ten wykazuje działanie przeciwutleniające. Wykorzystywany jest w profilaktyce antynowotworowej, opóźnia proces starzenia się tkanek. Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu płciowego, a także łagodzi dolegliwości związane z menopauzą. Dzięki zawartości magnezu oraz tiaminy orzechy brazylijskie mają również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego”.

Jeżeli chcemy jak najdłużej zachować młodość i jednocześnie zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, szczególnie o zdrowie intymne, to warto częściej sięgać po orzechy brazylijskie.

Źródło witamin i składników mineralnych

Selen to nie wszystko. Orzechy brazylijskie są również źródłem witamin E oraz B. Pierwsza z nich to strażnik młodości. Chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z kolei witamina B to doskonały zastrzyk energetyczny. Korzystnie wpływa na przemianę materii i wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.

W orzechach brazylijskich oprócz witamin znajdziemy jeszcze potas, mangan, żelazo, cynk, wapń, fosfor, miedź. Jak wiemy, potas poprawia koncentrację, bardzo dobrze wpływa na działanie mięśni oraz serca. Mangan działa z korzyścią na układ kostny i krwionośny oraz poprawia jakość widzenia. Żelazo jest oczywiście niezbędne dla właściwej pracy układu krwionośnego. Jego niedobór grozi anemią. Cynk z kolei chroni przed przeziębieniem, wspomaga regularne miesiączkowanie, wpływa na szybsze gojenie ran, wzmacnia układ immunologiczny, usprawnia pracę umysłu. Wapń jest ważny dla właściwego funkcjonowania układu kostnego, krwionośnego i mięśniowego oraz wpływa na metabolizm. Fosfor jest obecny w naszych kościach, zębach, tkance mózgowej, RNA, DNA. Jeśli go brakuje w naszym organizmie, to mogą z tego wyniknąć poważne problemy zdrowotne. Natomiast miedź odpowiada między innymi za produkcję hemoglobiny.

Źródło białka i tłuszczów

Dlaczego jeszcze warto zakupić orzechy brazylijskie? Znajdziemy w nich kompletne białko, a więc wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Ponadto dzięki nim unikniemy oznak zbyt wczesnego starzenia się, a także ochronimy się przed wieloma przewlekłymi chorobami.

Orzechy brazylijskie to również cenne źródło kwasów Omega-6 oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te pozwalają utrzymać w dobrym stanie nasz układ krążenia.

Każdy z wymienionych składników mineralnych, tłuszczów i każda wspomniana witamina są bardzo istotne dla zdrowia. Ich niedobór może mieć dla nas bardzo nieprzyjemne konsekwencje. Dlatego aby zapobiec problemom zdrowotnym i po prostu każdego dnia dobrze się czuć, warto od czasu do czasu zjeść garść orzechów brazylijskich.

Teskt: Magdalena Pietras


Wsparcie redakcyjne od:







Dieta i odżywianie

Komentarze (2)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

A.A. (gość) (grazyna)

Może zjadasz za dużo tych orzechów. Nie należy spożywać więcej niż 10 sztuk na dzień. A i tak myślę, że 10 to za dużo, 2 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen. Nadmiar selenu nie jest korzystny dla organizmu.

grazyna (gość)

ostatnio ciagle sa reklamowane i spozywam je od jakiegoś czasu ale moje samopoczucie jest odwrotnieproporcjonalne, to znaczy ,ze zle się czuje i wysiada mi serce, tyle w nich dobrych witamin i mikroelementow a nie dzialaja, nnie wiem jak to wytlumaczyc,