Aby upiec soczystego indyka, należy przygotować 5-6 kg indyka, 60 ml białego wina, 1 cytrynę, pęczek natki pietruszki oraz tymianku. Do tego pieprz, sól, 120 g masła, 1 łodygę selera naciowego i 1 marchewkę. Marchew i seler pokrój, indyka włóż do brytfanki. Skórę indyka poluzuj, posmaruj ją z obu stron masłem. Posól i oprósz pieprzem, a do środka indyka włóż cytrynę. Wstaw do piekarnika na 220º na 30 minut, posmaruj masłem i zmniejsz temperaturę do 180º. Piecz przez 3,5 godziny, smarując masłem co 30 minut. Ugotuj marchew i selera z szyją indyka (15 minut). Będzie to sos, do którego dodasz wino.
WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl
Wsparcie redakcyjne od:
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?