Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Firma z Podkarpacia szuka pracowników. Pracę znajdzie ok. 200 osób!

NOWE
Firma z Podkarpacia szuka pracowników. Pracę znajdzie ok. 200 osób!

Wypadek na drodze krajowej nr 32 koło Gubina. Zderzyły się dwa auta

Wypadek na drodze krajowej nr 32 koło Gubina. Zderzyły się dwa auta

Polecamy

Pat Metheny zagra w pięciu polskich miastach. Sprawdź, gdzie odbędą się koncerty

Pat Metheny zagra w pięciu polskich miastach. Sprawdź, gdzie odbędą się koncerty

Anna Matusiak została nowym burmistrzem Piątku!

Anna Matusiak została nowym burmistrzem Piątku!

Mio MiVue C595W Dual. Nowy zestaw podwójnych wideorejestratorów

Mio MiVue C595W Dual. Nowy zestaw podwójnych wideorejestratorów