Ekspresowa cytrynówka. Polecamy przepis na leczniczą nalewkę z cytryn z miodem oraz likier Limoncello. Ten trunek rozgrzewa i zwalcza wirusy

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Cytryny jako baza nalewki powinny być naturalne i niepryskane. Warto się upewnić, że ich skórki nie pokryto środkami przeciwpleśniowymi, które nie są przeznaczone do spożycia. Informacje takie można znaleźć na opakowaniu owoców.
Cytryny jako baza nalewki powinny być naturalne i niepryskane. Warto się upewnić, że ich skórki nie pokryto środkami przeciwpleśniowymi, które nie są przeznaczone do spożycia. Informacje takie można znaleźć na opakowaniu owoców. fot. rauschenberger/Pixabay, Irina Selina/Getty Images (małe)
Cytrynówka jest jedną z nalewek szczególnie polecanych zimą. Trunek przygotowany na spirytusie z dodatkiem soku i skórek cytryny pomaga się rozgrzać, poprawia krążenie krwi, zwalcza wirusy oddechowe i inne, a także łagodzi objawy alergii. Z kolei włoski likier cytrynowy Limoncello, który ma w składzie również listki rośliny, jest polecanym po posiłkach na trawienie. Zobacz, jak przygotować te prozdrowotne trunki – podajemy przepisy i właściwości, a także informacje o dawkowaniu, przeciwwskazaniach i wskazaniach do picia nalewki cytrynowej.

Spis treści

Jak zrobić cytrynówkę? Jakich owoców użyć?

Cytrynówka, czyli nalewka cytrynowa, to wyciąg z owoców ze skórą – aby była dobra, muszą być one wysokiej jakości. Wiele przepisów mówi o cytrynach „wyszorowanych” czy nawet „sparzonych”, co ma pomóc pozbyć się konserwantów stosowanych na ich skórki. Niestety, metody te niewiele dają – wręcz przeciwnie, zmieniają skład i właściwości zewnętrznej warstwy owocu, która jest wartościowa i decyduje o działaniu nalewki.

Do przygotowania cytrynówki czy likieru cytrynowego, a także stosowanej w kuchni cytrynowej skórki, nadają się wyłącznie owoce ekologiczne. Trudniej jest kupić natomiast owoce z upraw konwencjonalnych, ale nie pokryte środkiem przeciwpleśniowym.

Dodatki do żywności stosowane na skórki cytrusów nie są przeznaczone do spożycia, nie są zmywalne wodą, a często wnikają też w głąb owocu. Należy do nich imazalil (środek prawdopodobnie wywołujący raka wg klasyfikacji UE), tiabendazol (szkodliwy m.in. dla układu nerwowego) czy ortofenylofenol, który może zaburzać pracę serca i wywoływać nudności. Informacje na tema użycia tych środków znajdują się na opakowaniu produktu, ew. opakowaniu zbiorczym.

Cytryny do nalewki powinny być dojrzałe i świeże, o jędrnej i nieuszkodzonej skórce. Aby nalewka była zdrowsza, warto zastąpić cukier miodem pszczelim.

Przepis na cytrynówkę na spirytusie z miodem

Nalewka cytrynowa przygotowana z dodatkiem owocowego soku jest znacznie cenniejsza niż ta na samych skórkach, a tak też często wytwarza się ją w domu. Trzeba jednak wiedzieć, że nie uzyskamy tak klarownego trunku, jednak nie ma to wpływu na jego walory.

Przepis na cytrynówkę z miodem
Składniki:

  • 10 cytryn bio,
  • 0,5 l spirytusu 95 proc. alk. obj.,
  • szkl. płynnego miodu (ok. 320 g),
  • 0,75 l wody.

Przygotowanie:

  1. Obierz żółtą część skórki cytryny (tzw. flawedo), pozostawiając tę białą, czyli albedo, po czym pokrój ją w drobne paski.
  2. Zalej skórkę spirytusem i pozostaw na min. 24 godziny w chłodnym i ciemnym miejscu, po czym odsącz płyn.
  3. Po upływie tego czasu wyciśnij sok z cytryn i dodaj do alkoholu wraz z miodem, połącz składniki, wlej nalewkę do butelek i odstaw na min. 2 dni, a najlepiej – na co najmniej tydzień.

Jak przygotować cytrynówkę na skórce i wódce?

Nalewkę z cytryn można przygotować z samych skórek na wódce, a do tego z niewielkim dodatkiem cukru.

Przepis na cytrynówkę zwykłą
Składniki:

  • skórka z 1/2-1 cytryny,
  • 0,5 l wódki 45 proc. alk. obj.,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Obierz żółtą część skórki z cytryny i pokrój w drobne paski.
  2. Zalej wódką skórkę wraz z cukrem, potrząsaj do rozpuszczenia, po czym odstaw na 3-4 dni.
  3. Przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek.

Tak zrobisz włoski likier cytrynowy Limoncello

Limoncello to likier wytwarzany w południowej części Włoch, który należy do ulubionych trunków narodowych. Spożywa się go jako „digestivo”, czyli w celu wspomożenia trawienia po posiłku.

Przepis na limoncello
Składniki:

  • 4 cytryny bio,
  • 12 listków cytryny,
  • 0,5 l spirytusu 90 proc.
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

  • Obierz żółtą część skórki cytryny.
  • Włóż skórki i listki cytryny (możesz ew. zastąpić je liśćmi limonki kaffir lub z nich zrezygnować), zalej spirytusem, a naczynie zamknij szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 12 dni.
  • Po tym czasie przygotuj syrop cukrowy, rozpuszczając cukier we wrzącej wodzie i studząc go do temperatury pokojowej.
  • Wlej syrop do alkoholu, wymieszaj i odstaw jw. na 7 dni.
  • Następnie przecedź likier przez gazę, wlej do butelek i odstaw na 20 dni.

Jakie właściwości ma cytrynówka?

Cytrynówka ma najlepsze właściwości, gdy przygotowana jest z sokiem z owoców cytryny właściwej (Citrus limon) zamiast z samej skórki. Obfituje on w witaminę C, której zawieraj ok. 53 mg w 100 g. Jest ona niezbędna dla zachowania odporności, ponieważ spadki jej poziomu sprzyjają infekcjom.

To także kwasy owocowe (głównie cytrynowy i jabłkowy), związki mineralne, takie jak wapń, magnez i potas, a ponadto antyoksydanty. Należą do nich m.in. flawonoidy z grupy polifenoli, m.in. hesperydyna, neohesperydyna, hesperytyna, limocytryna, diosmina, naringenina, kwercetyna czy eriocytryna.

Flawonoidy chronią witaminę C przed utlenianiem i utratą działania, zwiększając jej przyswajanie. Zbadano, że po podaniu takiej samej dawki w postaci soku z cytryny i syntetycznej postaci tej witaminy z naturalnego źródła wchłania się o 35 proc. więcej tego niezbędnego składnika.

Związki aktywne cytryny, które przechodzą do nalewki mają cenne właściwości. Dzięki temu:

  • zwalczają wolne rodniki, które niszczą elementy komórek i tkanek,
  • zmniejszają stan zapalny,
  • łagodzą reakcję alergiczną, ograniczając wydzielanie histaminy,
  • zwalczają patogeny,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • zmniejszają poziom lipidów we krwi,
  • przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów,
  • obniżają wysokie ciśnienie krwi,
  • działają przeciwcukrzycowo, wpływając na wydzielanie insuliny i gospodarkę energią,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • zmniejszają stężenie kwasu moczowego, wspomagając leczenie dny moczanowej,
  • przeciwdziałają miażdżycy,
  • wzmacniają organizm w infekcjach oddechowych,
  • wspomagają trawienie,
  • hamują wzrost i namnażanie się komórek nowotworowych,
  • wspomagają regenerację wątroby, w tym wydzielanie jej enzymów i bilirubiny,
  • wspierają produkcję białek skóry, jej regenerację i gojenie uszkodzeń,
  • chronią tkanki układu krążenia,
  • wspomagają pracę mózgu i pamięć,
  • działają rozkurczowo i uspokajająco,
  • ułatwiają leczenie chorób oddechowych,
  • zwiększają masę kostną i zapobiegają jej spadkowi,
  • pomagają regulować miesiączki.

Antybiotyczne działanie obejmuje zarówno bakterie Gram-ujemne (Salmonella typhimurium, Shigella sonnei, Helicobacter pylori), jak i Gram-dodatnie (Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis), grzyby i pleśnie (m.in. Candida), a także wirusy, np. opryszczki czy grypy.

Istotną częścią cytrynówki jest zawarty w skórkach olejek eteryczny. Zawiera terpeny, głównie limonen, a także pinen czy terpinen, cytronellol, geraniol i cytral. To właśnie związki aromatyczne niszczą bakterie, grzyby i wirusy oraz rozkurczają mięśnie gładkie, co jest przydatne w przypadku kaszlu. Niewielkie dawki pobudzają wydzielanie śluzu w oskrzelach, co jest pomocne przy kaszlu suchym. Większe hamują natomiast jego produkcję w kaszlu mokrym.

To wszystko sprawia, że skórki cytryny są świetnym środkiem w przypadku zapalenia oskrzeli, przeziębienia i innych infekcji oddechowych. Wiedzą o tym Chińczycy, dla których surowiec jest od wieków tradycyjnym składnikiem mieszanek wspomagających leczenie infekcji wirusowych.

Nalewkę z cytryny można przyjmować wzmacniająco, w tym profilaktycznie, a także stosować na podrażnienia skóry i ugryzienia owadów. Należy jednak pamiętać, że nakładana zewnętrznie zwiększa wrażliwość skóry na promieniowanie ultrafioletowe.

Kto nie powinien pić nalewki z cytryn? Przeciwwskazania i środki ostrożności

Przeciwwskazania do spożywania nalewki z cytryn, jak i innych napojów alkoholowych, obejmują ciążę, okres laktacji i niepełnoletność. Nie powinny sięgać po nie także osoby, które zażywają leki – wiele z nich może wchodzić w interakcje z etanolem, co zmienia ich działanie i jest źródłem niebezpiecznych działań niepożądanych. Oprócz tego cytrynówki nie powinny pić osoby uczulone na cytrusy.

Nalewkę cytrynową należy spożywać z umiarem i podzieloną na porcje. Przeciętne dawkowanie to do 50 ml dziennie, przy czym w stanach osłabienia ilość tę można zwiększyć dwukrotnie.

Likier z cytryn pryskanych może wywołać bardziej nasilone reakcje alergiczne i nietolerancji niż spożywanie takich owoców, ponieważ niektóre ze szkodliwych dodatków są lepiej rozpuszczalne w alkoholu niż w wodzie.

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

kup najtaniej

Yuwell

Yuwell YT-1 PBTB015

82,49 zł

kup najtaniej

Haxe

Haxe KFT-22

41,25 zł

kup najtaniej

Microlife

Microlife Termometr NC 200

103,85 zł
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

W Centrum Medycznym w Łańcucie wszczepiono pierwszy rozrusznik serca

Materiał oryginalny: Ekspresowa cytrynówka. Polecamy przepis na leczniczą nalewkę z cytryn z miodem oraz likier Limoncello. Ten trunek rozgrzewa i zwalcza wirusy - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie