Gotowanie bobu. Jak i ile gotować bób? Poznaj triki i zasady, dzięki którym będzie pyszny i zdrowy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Bób to znakomite warzywo dla osób dbających o dostarczanie wysokiej jakości białka, błonnika i małej ilości tłuszczu. Jak prawidłowo go ugotować? Kliknij w galerię, by poznać wskazówki.
Bób to znakomite warzywo dla osób dbających o dostarczanie wysokiej jakości białka, błonnika i małej ilości tłuszczu. Jak prawidłowo go ugotować? Kliknij w galerię, by poznać wskazówki. 123rf.com/al1962
Udostępnij:
Sezon na bób w pełni. Jego gotowanie to pozornie prosta czynność. Wystarczy mieć niełuskany bób, wodę i szczyptę soli. Jednak nie zawsze wszystko pójdzie tak, jak sobie zaplanowaliśmy i możemy być rozczarowani jego smakiem. Podpowiadamy, jak długo gotować bób i czy wrzucać go do wrzątku, a może stopniowo zagotowywać w zimnej wodzie. Zobaczcie, jak gotować bób oraz co zrobić, by nie był wzdymający.

Spis treści

Bób - co to jest?

Bób należy do warzyw strączkowych, takich jak groch i fasolka szparagowa. Jest to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Bób znany był już w kuchni starożytnej Grecji i Rzymu. W tamtych czasach podawano go skropiony oliwą.

Właściwości odżywcze bobu

Bób często pojawia się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Głównie dlatego, że jest znakomitym źródłem białka przy niskiej zawartości tłuszczu (mniej niż 0,5 grama). W 100 gramach bób ma około 110 kalorii i prawie 8 g białka. Osoby dbające o linię cenią bób za wysoką zawartość błonnika. Ponadto bób to skarbnica witamin takich jak:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • witaminę A,
  • kwas foliowy.

Po bób powinny też sięgać osoby na niedobory potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Regularne jedzenie bobu poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A także usprawnia myślenie.

Jak przygotować bób?

Miłośnicy bobu mogą być zaskoczeni, że ten może być jedzony na surowo. Jeśli mimo to obawiacie się jeść go w tej formie, to polecamy ugotować bób w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku.

Zobacz w galerii, co sprawi, że bób będzie mniej wzdymający i lepiej go strawimy. Kliknij w przycisk, by dowiedzieć się jak gotować bób

Jak gotować bób?

Gotowanie bobu to zadanie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

  1. Wystarczy zagotować 2 litry wody w garnku, dodać łyżeczkę soli i wrzucić do wody 500 g bobu.
  2. Warzywo należy gotować przez około 15 minut, aby było al dente.
  3. Smakosze lubiący bardziej kremową konsystencję powinni gotować bób przez kolejne 5 minut.
  4. Starszy bób można gotować kolejne 5 minut.
  5. Ważne, aby wrzucać bób do wrzącej wody.

Jak długo gotować bób?
Bób należy gotować przez około 15 minut. Tak ugotowane warzywo będzie al dente i doskonałe w smaku.

Bób – gotowanie z ziołami

Do gotowania bobu warto dorzucać zioła i przyprawy nadające smak i osłabiające fermentację warzywa w żołądku. Wśród nich znajdują się:

  • kmin rzymski,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • majeranek.

Bób gotowany można zmiksować na hummus. To także ułatwi trawienie bobu.

Gotowanie bobu to sprawa bardzo prosta.
Gotowanie bobu to sprawa bardzo prosta. gbh007 / gettyimages.com

Zastosowanie bobu w kuchni

Smakosze bobu zastanawiają się, jak gotować bób, żeby nie wzdymał. Na początku sezonu bób podawany jest z masłem. Potem zaczynają się eksperymenty związane z przygotowaniem bobu. Wtedy w kuchni królują zupy z bobu, sałatki z bobem, pasta z bobu i kotlety z bobu.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Lamart

Lamart Fan Minutnik (LT7038)

19,90 zł9,99 zł-50%
miejsce #3

Menuett

MENUETT SZATKOWNICA WIELOFUNKCYJNA 5 ELEMENTÓW

225,50 zł156,00 zł-31%
miejsce #4

Drosselmeyer

Drosselmeyer Dziadek Do Orzechów Czerwony

186,00 zł138,33 zł-26%
miejsce #6

Zwilling

Zwilling Fresh & Save (368150170)

459,00 zł429,00 zł-7%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Gotowanie bobu. Jak i ile gotować bób? Poznaj triki i zasady, dzięki którym będzie pyszny i zdrowy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie