MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak wejść do wody?...
fot. Polskapress

Jak zacząć morsować? Kto może morsować? Dziesięć praktycznych porad dla początkujących i zaawansowanych [9.02.2021 r.]

Jak zacząć morsować? Dziesięć praktycznych porad dla początkujących i zaawansowanych

Jak wejść do wody?

Nie wbiegajmy od razu do wody! Bardzo ważna jest rozgrzewka, czyli rozgrzanie organizmu przed kąpielą. To powala wzbogacić nasz organizm w tlen, który w ten sposób łatwiej będzie regulował temperaturę. Optymalny jest bieg, gimnastyka lub krótka jazda rowerem. Polecamy mniej więcej 20 minut wysiłku przed morsowaniem.

Nie polecamy ochlapywania i polewania się zimną wodą. Wchodzimy do akwenu wolnym, ale zdecydowanym krokiem i maszerujemy aż do wybranej głębokości (najlepiej po szyję). Zanurzanie nie powinno nam zająć więcej niż kilkanaście sekund. To ważne, bo organizm zareaguje na zimną wodę odcięciem dopływu krwi do skóry na kilka sekund.

W wodzie nie stójmy cały czas z rękoma uniesionymi nad głową. Zdrowiej jest trochę popływać lub przynajmniej poruszać kończynami w wodzie.


Na następnych zdjęciach kolejne informacje o morsowaniu. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Zobacz również

Utrudnienia w ruchu w związku z Wyścigiem „Solidarności” w powiecie radomszczańskim

NOWE
Utrudnienia w ruchu w związku z Wyścigiem „Solidarności” w powiecie radomszczańskim

Ciekawa wystawa od 26 czerwca we foyer kina Forum. Do zobaczenia piękne zdjęcia

NOWE
Ciekawa wystawa od 26 czerwca we foyer kina Forum. Do zobaczenia piękne zdjęcia

Polecamy

Łęczycki Budżet Obywatelski. W piątek rusza zgłaszanie projektów

Łęczycki Budżet Obywatelski. W piątek rusza zgłaszanie projektów

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów