Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Poznaj przepis na schab po dziekańsku. To danie potrafi zaskoczyć

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Znudziły Ci się kotlety schabowe? Sprawdź nasz przepis na pieczony schab po dziekańsku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Znudziły Ci się kotlety schabowe? Sprawdź nasz przepis na pieczony schab po dziekańsku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Schab po dziekańsku to pomysł na szybki i bardzo prosty w wykonaniu obiad. Wystarczy, że dzień wcześniej zamarynujesz mięso, a godzinę przed podaniem obsmażysz je i wstawisz do piekarnika. Co ważne - taki schab jest miękki i soczysty, a dzięki ziołowej panierce również bardzo aromatyczny. Sprawdź nasz prosty przepis na schab po dziekańsku.

W skrócie

Jeśli znudził Ci się kotlet schabowy, a pieczony schab wydaje Ci się trudny w wykonaniu, to mamy dla Ciebie superprzepis na schabowe na obiad inaczej. Schab po dziekańsku to pomysł na pieczony schab, który robi się prosto i szybko. A przy tym zawsze wychodzi miękki i soczysty.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania kotletów schabowych po dziekańsku

Prosty przepis na schab po dziekańsku

Przepis na ok. 7 kotletów.
Czas wykonania: przygotowanie: 20 minut, pieczenie: ok 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu,
  • 1 jajko,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki maggi,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki wody.

Jak zrobić schab po dziekańsku?

  1. Schab pokrój na kotlety ok. 1,5 cm grubości, lekko je rozbij.
  2. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj jajko, maggi, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
  3. Każdy kawałek schabu obtocz dokładnie w marynacie i ułóż w naczyniu, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  4. Każdy kawałek obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i polej 2 łyżkami wody.
    Nasza rada: jeśli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywką, schab możesz upiec na blaszce przykrytej folią aluminiową.
  5. Piecz mięso w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut. Gotowe!

Sposób podania

Schab po dziekańsku proponujemy podać tradycyjnie z ziemniakami i surówką. Świetnie smakuje także na zimno. Aromatyczna panierka z majeranku czosnku i ostrej papryki nada daniu wyraźny charakter. Wystarczy dobrać dodatki, tzn. porcję warzyw czy surówkę z młodej kapusty, a otrzymamy pyszne danie, w sam raz na szybki domowy obiad. Schab po dziekańsku sprawdzi się także jako danie na niedzielny obiad czy wystawną kolację. Wystarczy potroić ilość składników w przepisie i piec mięso nieco dłużej - przez ok. godzinę.

Sałatki i surówki do pieczonego schabu

Polecamy do pieczonego schabu sałatkę ziemniaczaną z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką, sałatkę z kurczakiem i sosem tzatziki, sałatkę ziemniaczana z wędzonym łososiem, zdrowa sałatka z kaszy orkiszowej.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Poznaj przepis na schab po dziekańsku. To danie potrafi zaskoczyć - Strona Kuchni

Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto