Lokalne smaki i ginące zawody. Niezwykłe dwudniowe warsztaty odbyły się w Uniejowie ZDJĘCIA

Paweł Gołąb
Paweł Gołąb
Urząd Miasta w Uniejowie
O smaku lokalnych produktów i ginących zawodach przypomniały wyjątkowe warsztaty, które odbyły się w miniony weekend w Uniejowie.

Warsztaty przeprowadzone zostały pod hasłem „Śniadanie w zagrodzie i zamku – lokalne produkty i ginące zawody, nasze dziedzictwo kulturowe”. Pierwszego dnia ich uczestnicy spotkali się w Zagrodzie Młynarskiej, gdzie gościł ich miejscowy architekt – Filip Tomaszewski. - Na początek odbyły się warsztaty pieczenia podpłomyków w zagrodowej karczmie. Kursanci przystąpili do własnoręcznego formowania podpłomyków z wody, mąki i soli, po czym każdy z nich otrzymał gotowy, upieczony w piecu chlebowym produkt. Przy okazji wszyscy poznali też właściwości wspomnianego pieca oraz poznali sposób jego działania – relacjonuje Urząd Miejski w Uniejowie. - Ciekawą atrakcją było zwiedzanie wiatraka pod okiem kustosza. Wiatrak stanowi wyjątkowy zabytek techniki i jest dzisiaj żywym muzeum młynarstwa. W jego wnętrzu zwiedzający zapoznali się z mechanizmami będącymi świadectwem kunsztu dawnych cieśli. Przewodnik zobrazował uczestnikom czynności, jakie w ciągu dnia musiał wykonać młynarz, aby wiatrak działał sprawnie. Opowiedział też o technice mielenia mąki i robienia pieczywa, a także zaprezentował pracę wiatraka. W treści pogadanki usłyszeć można było również wiele ciekawostek o zwyczajach, przesądach i nazewnictwie – związanych z szeroko pojętą kulturą dawnej wsi. Pojawiła się też opowieść o ginących zawodach.

Było nie tylko coś dla ducha, ale i dla ciała. O sztuce serowarstwa, po czym nastąpiła degustacja, uczestnikom opowiedział Przemysław Rajski z serowarni „Czarna Owca”. Koło Gospodyń Wiejskich ze Świnic Warckich ugościło natomiast ciepłym posiłkiem. W menu znalazły się zalewajka i pyrcok, a nad odpowiednim wykonaniem dań czuwały Barbara KoralewskaMałgorzata Krygier. Biesiadę umilił Zespół Śpiewaczy „Świniczanki”.
Niedzielne spotkanie odbyło sięjuż na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich, gdzie na uczestników czekały opowieści o posiłkach, jakie przygotowywali sobie wojownicy i giermkowie oraz zwiedzanie. Po lekcji historii uczestnicy udali się na autorski pokaz kulinarny w wykonaniu Adama Kozaneckiego. Finalista programu MasterChef przygotował zupę piwną oraz perliczkę nadziewaną podrobami i kaszą, pieczoną z sokiem wiśniowym. Całość zakończyło wspólne lepienie pierogów.
Projekt współfinansowany został z funduszy Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Lokalne smaki i ginące zawody. Niezwykłe dwudniowe warsztaty odbyły się w Uniejowie ZDJĘCIA - Poddębice Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie