Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwas hialuronowy (HA) i hialuronian sodu to składnik nr 1 w...
fot. HeungSoon/pixabay.com

Nawilżające serum do twarzy to kosmetyczny hit. Oto 10 składników, które zapewnią skuteczność preparatu o lekkiej, nietłustej konsystencji

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy (HA) i hialuronian sodu to składnik nr 1 w kosmetykach nawilżających. Jego popularność wynika z faktu, że związek ten jest naturalnym elementem skóry. W przeszłości pozyskiwany był ze zwierzęcej tkanki łącznej (np. grzebieni kogutów), dziś jednak otrzymuje się go na drodze fermentacji z udziałem paciorkowca Streptococcus equi subsp. zooepidemicus.

Związek jest polisacharydem zawierającym m.in. pochodną glukozaminy i glukozy. Jego działanie zależy od długości cząsteczek: ten niskocząsteczkowy jest wstanie wnikać w głębsze warstwy skóry, zmniejszając utratę wody przez naskórek o ponad 50 proc., natomiast wysokocząsteczkowy pokrywa ją ochronnym filmem. Wiele rodzajów serum nawilżającego zawiera oba rodzaje naraz.

Kwas HA często stosuje się z kwasem poliglutaminowym (PGA), który zapewnia mu ochronę, wykazując jednocześnie jeszcze większą zdolność wiązania wody.

Zobacz również

Chodzieskie Amazonki zapraszają na Charytatywny Turniej Piłki Siatkowej

Chodzieskie Amazonki zapraszają na Charytatywny Turniej Piłki Siatkowej

Niebezpieczna majówka w Tatrach. TOPR musiał ściągać nieprzygotowanych turystów z gór

NOWE
Niebezpieczna majówka w Tatrach. TOPR musiał ściągać nieprzygotowanych turystów z gór

Polecamy

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi