MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy wyeliminować produkty,...
fot. Sorapop/Getty Images

Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby. Kurki na pasożyty i trawienie. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Mogą być spożywane przez osoby z dną moczanową

W przypadku dny moczanowej należy wyeliminować produkty, które są bogate w puryny, ponieważ podnoszą one stężenie kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji powodują ból i sztywność stawów. Dlatego osoby chore na podagrę nie powinny spożywać grzybów leśnych. Wyjątek stanowią jednak kurki i smardze, ponieważ zawierają one znacznie mniej puryn niż inne gatunki.

Porcja 100 g kurek to źródło 17 mg kwasu moczowego, taka sama ilość smardzów zawiera 30 mg, a borowiki zawierają go aż 92 g, czyli prawie 77 proc. maksymalnego zalecanego spożycia kwasu moczowego w przypadku dny moczanowej.

Zobacz również

Ott Tanak wygrał Rajd Sardynii. Kajetan Kajetanowicz piąty w WRC2

NOWE
Ott Tanak wygrał Rajd Sardynii. Kajetan Kajetanowicz piąty w WRC2

Żużlowcy drużyny H. Skrzydlewska Orzeł Łódź są coraz szybsi. Zdjęcia

Żużlowcy drużyny H. Skrzydlewska Orzeł Łódź są coraz szybsi. Zdjęcia

Polecamy

Ostrzeżenie od Poddębicko-Łęczyckich Łowców Burz na niedzielę 2 czerwca

Ostrzeżenie od Poddębicko-Łęczyckich Łowców Burz na niedzielę 2 czerwca

Przegląd prasy z Łęczycy w maju

Przegląd prasy z Łęczycy w maju

Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii

ROZMOWA
Jakie buty na lato wybrać, a których unikać? Posłuchaj rad eksperta ortopedii