Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat łęczycki. Smaki Regionu Łódzkiego. Policzki wołowe na pierzynce z kalafiora

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Koło Gospodyń Wiejskich w Świnicach Warckich w powiecie łęczyckim proponuje powrót do zapomnianych smaków.

Małgorzata Krygier z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnicach Warckich w powiecie łęczyckim zachęca do przygotowania policzków wołowych na pierzynce z kalafiora.

– To smak zapomniany, inny niż wszystkie. Policzki są bardzo smaczne – mówi Małgorzata Krygier. – Pierzynka to purée z kalafiora. Policzki podajemy w sosiku, w którym się duszą, przyozdabiamy kwiatami jadalnymi. To robi wrażenie! Przede wszystkim jednak potrzebna jest ręka do gotowania i odrobina serducha.

Panie z Koła chętnie przygotowują też kluski szare, zwane również przecieranymi lub żelaznymi.

– Bawimy się też dziczyzną – mówi pani Małgorzata. – Robimy wędliny z dzika, gulasz, pulpety, pasztet. Dziczyzna stanie się naszą kolejną sztandarową potrawą.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus zachęca do spróbowania niepowtarzalnej kuchni powiatu łęczyckiego. Działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi adresowane do firm i organizacji lokalnych mają wspierać ich rozwój.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powiat łęczycki. Smaki Regionu Łódzkiego. Policzki wołowe na pierzynce z kalafiora - Dziennik Łódzki

Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto