Małgorzata Krygier z Koła Gospodyń Wiejskich w Świnicach Warckich w powiecie łęczyckim zachęca do przygotowania policzków wołowych na pierzynce z kalafiora.
– To smak zapomniany, inny niż wszystkie. Policzki są bardzo smaczne – mówi Małgorzata Krygier. – Pierzynka to purée z kalafiora. Policzki podajemy w sosiku, w którym się duszą, przyozdabiamy kwiatami jadalnymi. To robi wrażenie! Przede wszystkim jednak potrzebna jest ręka do gotowania i odrobina serducha.
Panie z Koła chętnie przygotowują też kluski szare, zwane również przecieranymi lub żelaznymi.
– Bawimy się też dziczyzną – mówi pani Małgorzata. – Robimy wędliny z dzika, gulasz, pulpety, pasztet. Dziczyzna stanie się naszą kolejną sztandarową potrawą.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus zachęca do spróbowania niepowtarzalnej kuchni powiatu łęczyckiego. Działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi adresowane do firm i organizacji lokalnych mają wspierać ich rozwój.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?