MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Rosół z kaczki z przepisu mojej babci. Doskonały rosół z lanymi kluskami. To zaskakujące, że można go zrobić z resztek po pieczeniu kaczki

Redakcja
Rosół z kaczki jest bardzo esencjonalny i nieco tłustszy niż rosół z kury
Rosół z kaczki jest bardzo esencjonalny i nieco tłustszy niż rosół z kury Getty images/Veronica Kovalenko/zdjęcie ilustracyjne
Wyśmienity rosół z kaczki smakuje jak z najlepszej restauracji. Zadziwiające jest to, że można go zrobić z resztek, które zostają po pieczeniu kaczki. Dodatek w postaci lanych klusek sprawia, że do garnka ustawia się kolejka wygłodniałych domowników. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na rosół z kaczki i podaj na obiad przepyszną, posilającą zupę.

W skrócie

Moja babcia, jak prawdopodobnie większość babć, nie tylko wspaniale gotuje, ale jest również mistrzynią oszczędności. Potrafi zrobić pasztet z resztek, ciastka z dwóch składników i zupę z niczego. Piecze najlepszą kaczkę, jaką jadłam w życiu, a potem jeszcze gotuje z niej rosół. Pół życia byłam przekonana, że pyszny rosół babci jest przygotowany na surowym mięsie kaczki. Byłam bardzo zdziwiona, kiedy babcia zdradziła mi, że robi zupę z tego, co zostaje po pieczeniu drobiu. A są to po prostu kości kaczki, skóra, ewentualnie szyjka. Rosół wychodzi tak pyszny, że można by go podawać w najlepszej restauracji z tradycyjną kuchnią polską. Każdy rosół mojej babci jest gotowany na kapuście i cebuli. Dzięki temu wychodzi cudownie słodki. Ja dodaję jeszcze kawałeczek imbiru dla podkręcenia smaku. Babcia nauczyła mnie też robić szybkie lane kluski. Nie muszę chyba mówić, że efekt jest obłędny.

Rosół z kaczki – sprawdzony przepis na wyśmienitą zupę

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja: 4-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • surowa kaczka (np. pierś, skrzydełka, szyja) lub resztki pozostałe z pieczenia całej kaczki (skóra, szyja, kości),
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • korzeń pietruszki,
  • pół pora,
  • cebula,
  • kilka liści kapusty,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • lubczyk,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • pół szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól.

Jak zrobić rosół z kaczki?

  1. Do mojego rosołu użyłam dwóch surowych skrzydełek z kaczki oraz resztek pozostałych z jej pieczenia. Wszystko ułożyłam w dużym garnku i zalałam wodą tak, aby przykryła mięso.
  2. Zagotowałam całość na małym ogniu i po 20 minutach odszumowałam.
  3. Dodałam pozostałe składniki: umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy oraz imbir.
  4. Gotowałam rosół z kaczki przez półtorej godziny na małym ogniu. Zebrałam nadmiar tłuszczu.
  5. Do rosołu zrobiłam szybkie lane kluski. Mąkę wymieszałam z jajkami i szczyptą soli na gęste ciasto. Wlałam do gotującego się wolno rosołu, odczekałam chwilę, aż kluseczki stężały i dopiero zamieszałam.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rosół z kaczki z przepisu mojej babci. Doskonały rosół z lanymi kluskami. To zaskakujące, że można go zrobić z resztek po pieczeniu kaczki - Strona Kuchni

Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto