Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W porcji 100 g rabarbaru znajdziemy aż 212 mg kwasu...
fot. Staras/Getty Images

Te osoby nie powinny jeść rabarbaru. Kompot lub ciasto z rabarbarem mogą im zaszkodzić. Kto powinien unikać spożywania tego warzywa?

Dna moczanowa

W porcji 100 g rabarbaru znajdziemy aż 212 mg kwasu moczowego, którego nadmierne stężenie może prowadzić do odkładania się jego soli w stawach, ścięgnach, więzadłach i nerkach. Osoby z dną moczanową powinny unikać rabarbaru, ponieważ jego regularne spożywanie może wywołać zapalenie, ból i obrzęk stawów, a także gorączkę i dreszcze.

Zobacz również

Obywatelskie zatrzymanie nietrzeźwej kierującej peugeotem w Radomsku

Obywatelskie zatrzymanie nietrzeźwej kierującej peugeotem w Radomsku

Przyjechała ze Śląska, by zostać zielarką. Kaszubskie zioła mają moc

Przyjechała ze Śląska, by zostać zielarką. Kaszubskie zioła mają moc

Polecamy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte

Konkursy „Rowerowe Łódzkie na Plus” i „Strzelectwo sportowe Plus” rozstrzygnięte

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie