Tłusty czwartek. Przepisy na pączki od pań ze Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Łęczyckiej
Pączki „Mikołajki”
Składniki 1 kg mąki, 12 żółtek, 1 kostka margaryny lub masła, 10 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 3/4 l mleka lub więcej, kieliszek spirytusu, aromat rumowy, cukier waniliowy, konfitura wiśniowa, około 2 kg smalcu do smażenia, ½ kg cukru pudru do obtoczenia. Przygotowanie: Zagotować mleko i po lekkim przestudzeniu dodać do mąki. Z drożdży, odrobiny mąki i cukru zarobić rozczyn. Po wyrośnięciu dodać do mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do ciasta i wyrobić ciasto. Tłuszcz roztopić i dodać pod koniec wyrabiania razem z pozostałymi składnikami. Pozostawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie, jeszcze raz przerobić i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu nabierać ciasto łyżką, formować placuszki, nakładać konfiturę z róży lub wiśniową i formować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po usmażeniu obtoczyć w cukrze pudrze.