Tłusty czwartek. Przepisy na pączki od pań ze Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Łęczyckiej
Luksusowe pączki
Składniki: 1kg mąki, 15 żółtek, 1 kostka masła, 10 dag drożdży, 5 łyżek cukru, ½ l mleka lub więcej, kieliszek spirytusu, aromat rumowy, cukier waniliowy, do nadzienia marmolada twarda, około 2 kg smalcu do smażenia, ½ kg cukru pudru do obtoczenia. Przygotowanie: Z drożdży, odrobiny mąki, cukru i odrobiny ciepłego mleka zarobić rozczyn. Zagotować mleko i po lekkim przestudzeniu dodać do mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i także dodać do mąki razem z rozczynem i wyrobić ciasto. Tłuszcz roztopić i dodać pod koniec wyrabiania razem z pozostałymi składnikami. Pozostawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie, jeszcze raz przerobić i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu nabierać ciasto łyżką, formować placuszki, nakładać marmoladę i formować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po usmażeniu obtoczyć w cukrze pudrze. na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu osączyć na papierze. Gorące polukrować lukrem z białek.