Tradycyjny sok z malin. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej, który zachowa smak lata w słoiku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lucyna Ćwierczakiewiczowa podpowiadała trzy sposoby na zrobienie soku z malin. Koniecznie musisz je poznać!
Lucyna Ćwierczakiewiczowa podpowiadała trzy sposoby na zrobienie soku z malin. Koniecznie musisz je poznać! masterSergeant / gettyimages.com
Udostępnij:
Sok z malin to doskonały dodatek do wody, herbaty czy deseru. Przygotowaliśmy dla was przepis od Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która była znaną autorką książek kucharskich w XIX wieku. Jej publikacje stawały się bestsellerami, a gospodynie domowe uczyły się z jej książek gotowania i prowadzenia domu. W książce „Jedyne praktyczne przepisy” autorka podpowiada sposoby na konserwy, kompoty i soki na zimę, w tym między innymi przepis na tradycyjny sok z malin.

W skrócie

Lucyna Ćwierczakiewiczowa wzbudzała wiele kontrowersji wśród opinii publicznej. Uważano ją za osobę promującą oszczędne gotowanie, które świetnie wpisuje się we współczesną potrzebę niemarnowania żywności. Wśród przepisów zawartych w książce „Jedyne praktyczne przepisy” wydanej w 1891 roku znajdują się:

  • konfitury,
  • konfitury suche, czyli owoce w cukrze,
  • konserwy, czyli kompoty,
  • masło,
  • krochmale,
  • kasze,
  • i mięsne buliony.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa podpowiada, jak zrobić soki i syropy z owoców sezonowych. Między innymi sok berberysowy, sok poziomkowy i sok fiołkowy.

Jak zrobić sok z malin?

Sok malinowy jest znakomitym napojem, który można pić jako dodatek do herbaty lub dodawać do deserów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała trzy sposoby zrobienia soku z malin. Należy pamiętać, że owoce połączone i zagotowane z cukrem stworzą aromatyczny syrop z malin. Zamieściliśmy oba przepisy w pisowni oryginalnej.

Zapisując przepis na sok z malin Lucyny Ćwierczakiewiczowej, warto pamiętać o przeliczaniu dawnych miar i wag na współczesne. Pół funta to w przybliżeniu 1 szklanka, czyli 200 g, a kwarta równa się 1 litrowi.

Sok z malin – przepis z XIX wieku

Sposób 1.
Włożyć maliny w garnek polewany (kamienny – przyp.red.), ten garnek wstawić w kociołek lub rondel duży z wodą gorącą i tak razem wstawić na ogień, gdy woda gotować się mocno będzie, zdjąć z ognia i postawić w ciepłem miejscu na dwie godziny razem z rondlem, gdy woda wystygnie, to maliny wszystek sok puszczą. Odlać go przecedziwszy przez worek płócienny, wziąć na kwartę soku dwa funty cukru w małe kawałki porąbanego, nalać tym sokiem i gdy się cukier rozpuści wstawić na ogień, gotować, dopóki się szumowiny robić będą ciągle je zbierając łyżką durszlakową, i zdejmując rondel z ognia za każdą razą, gdy zawsze na 2 minuty, od zagotowania 20 minut gotować. Zdjąć z ognia, wlać w wazę do ostudzenia i zimny wlewać w butelki, zatkawszy korkiem. Równie dobrze jest zrobić syrop gęsty wprzódy i dopiero w ten syrop wlać sok, szumując go ile potrzeba.

Przepis na sok z malin

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w drugim sposobie poleca przefasować maliny. Jest to dawne określenie na przecieranie przez sito. Czynność miała pomóc uzyskać jednolity sok, bez grudek.

Sposób 2.
Bardzo oszczędny sposób jest następny. Na funt malin wziąć funt cukru, zrobić syrop gęsty, biorąc pół szklanki wody na funt, wrzucić maliny, zagotować kilka razy na mocnym ogniu, dopóki syrop nie dojdzie do właściwej gęstości; wtedy przelać przez gęsty płócienny worek do wazy, a na drugi dzień zlać do bardzo suchych, czystych buteleczek. Gąszcz zaś przefasować, wysmażyć dobrze dodając cukru; ciągle na ogniu mieszając, aby się nie przypalił i używać w miejsce marmolady, do naleśników lub mazurków.

Sok malinowy – przepis z dawnych lat

Sposób 3.
Trzecim sposobem, używanym zwykle w aptekach, otrzymuje się sok przez fermentację, traci on jednak nadzwyczaj wiele aromatu i świeżości. Surowe maliny rozgnieść na misce łyżką i przecisnąć przez płócienny worek, sok ten wlać w duży szklany słój lub gąsior, postawić na kilka dni na słońcu, póki przez fermentację nie sklaruje się zupełnie. Wtedy zlać sok, cedząc go ostrożnie, na kwartę soku wziąć dwa funty cukru, wlać sok na cukier, a gdy się rozpuści, wstawić na ogień, kilka razy przegotować, szumując starannie, a po wystudzeniu zlać w butelki, zatkać i schować w suchej spiżarni.

Gwarantujemy, że każda z metod przygotowania soku przyda się na przyszłość. Szczególnie na jesienne wieczory.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Verlo

Verlo Deska Dębowa 240X120X25Mm (V11526)

143,00 zł73,00 zł-49%
miejsce #2

Kuchenprofi

Kuchenprofi tavola rozpylacze do octu i oliwy 1005062811

257,00 zł158,40 zł-38%
miejsce #3

Gald

Gald Półka Z Przyprawami 16Ns Biała Mat (23138)

185,90 zł125,71 zł-32%
miejsce #4

KINGHOFF

Kinghoff pojemniki do przypraw kh-4006

104,00 zł85,80 zł-18%
miejsce #5

Marcato

MARCATO ATLAS 150 DESIGN COLOR ARGENTO

278,00 zł264,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Tradycyjny sok z malin. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej, który zachowa smak lata w słoiku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie