Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wafle z mlekiem w proszku to prawdziwy rarytas. Poznaj pyszny deser z lat PRL-u. Oto przepis na wafle à la Pischinger

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Podpowiadamy, jak przygotować wafle z kakaową masą z mleka w proszku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Podpowiadamy, jak przygotować wafle z kakaową masą z mleka w proszku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Wafle przełożone masą z mleka w proszku i kakao to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. Przepis nawiązujący do klasycznego, wiedeńskiego torcika Pischinger, przygotowywany był przez zaradne panie domu z dostępnych wówczas składników zastępujących smak czekolady. Mamy dla ciebie najlepszy przepis na ten smakołyk. Zobacz, jak przygotować wafle à la Pischinger.

Spis treści

Pischinger to torcik wiedeński składający się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową i oblany czekoladowym lukrem. Do jego przygotowania używa się: masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. To produkty, które trudno było zdobyć w chudych latach PRL. Mądre gospodynie domowe sprytnie sobie z tym poradziły i stworzyły tańszą wersję tego klasycznego przepisu — wafle z masą z mleka w proszku.

Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na taki smakołyk. Wafle przekładane kakaową masą z mleka w proszku robi się szybko i bardzo prosto. Ważne, by kontrolować gęstość przygotowywanej masy, ponieważ w miarę jej stygnięcia będzie ją coraz trudniej rozsmarować.

W galerii zobaczysz przygotowanie wafli z mlekiem w proszku krok po kroku

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Wafle z mlekiem w proszku — przepis jak z PRL-u

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: na ok. 30 wafelków
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli,
  • 250 g margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 60 ml wody,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • ok. 1,5 szklanki mleka w proszku.

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?

  1. Do garnuszka włóż margarynę, cukier i kakao.
  2. Dodaj odrobinę wody ok. 1/4 szklanki i całość doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
  3. Pogotuj ok. 2 min. Odstaw masę do wystudzenia.
  4. Przelej kakaową masę do miski miksera, ustaw go na najmniejsze obroty i stopniowo wsypuj mleko w proszku.
  5. Smaruj wafle przygotowaną masą.
  6. Przykryj całość np. drewnianą deską, by wafle były przyciśnięte i dobrze się połączyły. Gotowe!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Serwetki i obrusy na Twój stół!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wafle z mlekiem w proszku to prawdziwy rarytas. Poznaj pyszny deser z lat PRL-u. Oto przepis na wafle à la Pischinger - Strona Kuchni

Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto