Waniliowy budyń jaglany z borówkami i migdałami. Przepis na zdrowy, pyszny i szybki deser

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Budyń z kaszy jaglanej to zdrowy i pyszny deser, pachnący wanilią. Zobacz jak go przygotować kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Budyń z kaszy jaglanej to zdrowy i pyszny deser, pachnący wanilią. Zobacz jak go przygotować kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kto z nas nie lubi budyniu? Chyba nie ma takiej osoby. Dlatego też mamy dla Was sprawdzony przepis na budyń z kaszy jaglanej. To pyszna i zdrowa wersja tego popularnego deseru. Najlepiej smakuje z borówkami, malinami lub ulubionym dżemem. Warto dodać także orzechy, np. płatki migdałowe, które dodadzą chrupkości. Sprawdź przepis na waniliowy budyń jaglany.

W skrócie

Kasza jaglana jest zdrowa

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz i polskim superfood ze względu na nieocenione wartości zdrowotne. Ta kasza jest źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. Hamuje procesy zapalne w naszym organizmie, obniża poziom insuliny, a także nie zawiera glutenu, wiec mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej.

Kasza jaglana to źródło m.in.:

  • witamin z grupy B
  • cynku
  • żelaza
  • potasu

Mamy dla Ciebie przepis na waniliowy budyń z kaszy jaglanej. To pyszny, sycący i zdrowy deser, który można przygotować w 20 min. Możemy podać go z owocami, dżemem czy orzechami, a także z masłem orzechowym lub startą na tarce czekoladą.

Nasza rada:By kasza nie była gorzka, warto ją przed gotowaniem uprażyć na suchej patelni i przepłukać wrzątkiem. Pozbędziemy się wówczas charakterystycznej goryczki.

Zobacz, jak zrobić waniliowy budyń jaglany:

Waniliowy budyń jaglany - przepis

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 20 min)

Budyń z kaszy jaglanej to zdrowy i pyszny deser, pachnący wanilią. Zobacz jak go przygotować kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub ge
Budyń z kaszy jaglanej to zdrowy i pyszny deser, pachnący wanilią. Zobacz jak go przygotować kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka (może być także mleko roślinne)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub waniliowej pasty
  • borówki
  • płotki migdałowe

Jak zrobić budyń jaglany?

  1. Zacznij od przygotowania kaszy: upraż ja przez kilka minut na suchej patelni, następnie przepłucz dwa razy wrzątkiem, zalej mlekiem i gotuj 15 min, co jakiś czas mieszając.
  2. Do ugotowanej kaszy dodaj miód i wanilię.
  3. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, jeśli będzie za gęsta dodaj odrobinę mleka i ponownie zmiksuj.
  4. Przełóż budyń do pucharków i udekoruj płatkami migdałowymi i borówkami.

Zobacz w galerii krok po kroku, jak zrobić waniliowy budyń jaglany. Kliknij w zdjęcie:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Waniliowy budyń jaglany z borówkami i migdałami. Przepis na zdrowy, pyszny i szybki deser - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie