Nabiał odgrywa bardzo ważną rolę w zbilansowanej diecie. Mleko i jego przetwory, czyli sery, twarogi, jogurty, kefiry i maślanki zawierają wapń, pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów. Ponadto, wszystkie produkty pochodzenia mlecznego zawierają białko, tłuszcze, sole mineralne i witaminy z grupy: A, B2, B12 oraz D, dlatego tak ważne jest codzienne spożywanie pokarmów z tej grupy.
– Regionalny Pokaz Potraw Ziemi Łęczyckiej to uczta dla zmysłów smaku, węchu i wzroku. Każdy smakosz powinien odwiedzić w tłusty czwartek Dom Kultury – mówi wykonująca zadania i obowiązki Burmistrza Miasta Łęczyca Monika Kilar-Błaszczyk – Jestem bardzo ciekawa, jakie potrawy z wykorzystaniem nabiału przygotują uczestnicy pokazu. Ta „smakowita” impreza, która wpisała się w kalendarz kulturalny Ziemi Łęczyckiej, stanowi świetne źródło inspiracji.
Organizatorami konkursu jest Stowarzyszenie Kobiet Ziemi Łęczyckiej, Starostwo Powiatowe w Łęczycy, Urząd Miejski w Łęczycy, Dom Kultury oraz Muzeum w Łęczycy. Poprzednie edycje odbywały się pod hasłami: „Pyszna świnka aż leci ślinka”, „Ziemniaki, pyry, grule”, „Warzywa i owoce źródłem witamin”, „Kipi kasza”, „Króluj nam kapusto”, „Smakołyki naszego dzieciństwa” czy „Łęczycka kuchnia od święta”.
XVIII Regionalny Pokaz Potrwa Ziemi Łęczyckiej rozpocznie się w tłusty czwartek, 8 lutego br., w Domu Kultury w Łęczycy o godzinie 11.00. Serdecznie zapraszamy!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?