Wierni w koszyczkach przynoszą tradycyjnie jaja, wędlinę, ciasto, chleb, sól, chrzan, baranka. Zobaczcie zdjęcia ze święcenia pokarmów w kościele OO. Bernardynów w Łęczycy.
Tradycja święcenia pokarmów sięga początków chrześcijaństwa. W Polsce jednak zwyczaj ten upowszechnił się w XIV wieku. Co ciekawe, w czasach szlacheckich święcono wszystkie pokarmy spożywane w czasie Świąt, ustawiano je na długim stole, a księża chodzili od domu do domu.
Wieczorem w kościołach odbędzie się najważniejsza msza w ciągu roku. Cała liturgia rozpoczyna się przed wejściem do kościoła. Tam odprawiający ją poświęca ogień, następnie od niego zapala Paschał, czyli świecę będącą symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego.W rozbudowanej Liturgii Słowa czytane są przynajmniej trzy czytania ze Starego Testamentu, po czym następuje hymn: „Chwała na wysokości Bogu…”. Wtedy ponownie rozbrzmiewają dzwony i organy. Radosne „Alleluja” zwiastuje nowinę o Zmartwychwstaniu Chrystusa.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?