Makowce Rysi
Makowce Rysi
60 dag maku, 30 dag cukru, 1 l mleka, 10 dag masła, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, figi, miód, migdały i piana z białek.
Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować pół godziny na małym ogniu. Odcedzić na gęstym sicie. Po dobrym osączeniu zmielić trzy razy na drobnym sitku. W garnku roztopić masło dodać cukier i bakalie, lekko przesmażyć. Następnie dodać miód, mak, dalej smażyć. Po wystudzeniu dodać pianę z białek. Można doprawić do smaku rumem lub likierem.
Ciasto: ½ kg mąki, 5 dag drożdży świeżych lub 2 opakowania instant,1 szklanka mleka, 3 żółtka, 10 dag cukru, 10 dag masła roztopionego, sól, zapach waniliowy.
Żółtka, masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać trochę ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do większej miski. Wlać rozczyn z dro-żdży, utarte żółtka i pozostałe składniki ciasta oprócz masła. Całość wyrobić ręką lub mikserem, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Dodać stopione masło i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą częśc wałkować na prostokąt. Nakładać warstwę ½ cm maku i zwijać w makowiec. Makowce zawinąć w papier do pieczenia, przełożyć do foremki i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 190 °C.