Takie świąteczne potrawy polecają panie ze Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Łęczyckiej (PRZEPISY)
Faszerowany pstrąg
Faszerowany pstrąg
2 pstrągi, 1 czerstwa bułka, 1 jajko, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pstrągi umyć i wydłubać oczy, pozbyć się łusek oraz skrzeli . Następnie wypatroszyć i jeszcze raz umyć. Nożycami przeciąć kręgosłup przy głowie i ogonie tak aby można było go wyciągnąć. Odciąć płetwy. Po wyciągnięciu kręgosłupa, łyżką oddzielić mięso od skóry Uważać żeby nie uszkodzić skóry, głowy i ogona. Odfiletowaną rybę zmielić na drobnych oczkach z odciśniętą z mleka bułką, podsmażoną na maśle cebulą oraz ugotowanym jajkiem. Do zmielonej masy dodać posiekanąpietruszkę, sól, pieprz i muszktołową gałką. Dokładnie wymieszać masę i nałożyć w skórę z pstrąga i zawinąć w folięspożywczą. Związać tak aby nie dostała się woda. Ryby gotować w dużej ilości wody przez godzinę. Woda musi mieć temp ok 100°C. Ryby najlepiej smakują na zimno zalane galaretą rybną