5 z 7
Poprzednie
Następne
Tłusty czwartek. Przepisy na pączki od pań ze Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Łęczyckiej
Szybkie pączki siemszyckie
Składniki: 1kg mąki, 7 żółtek, ½ kostki masła, 10 dag drożdży, 4 łyżki cukru, ½ l mleka lub więcej, kieliszek spirytusu, aromat rumowy, cukier waniliowy, powidła śliwkowe, tłuszcz do smażenia, ½ kg cukru pudru do obtoczenia. Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do żółtek i utrzeć tak, aby powstały bąbelki. Podgrzać mleko z cukrem, masłem i cukrem waniliowym, po lekkim przestudzeniu dodać do mąki, razem z utartymi drożdżami i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu nabierać ciasto łyżką, formować placuszki, nakładać powidła i formować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po usmażeniu obtoczyć w cukrze pudrze lub polukrować.